Het krijgen, of geven, van een kerstpakket is een eeuwenoude traditie. Deze traditie komt vooral voor in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië. Daar wordt het een ‘Christmas hamper’ genoemd.
Wat wordt verstaan onder een kerstpakket?
Wat een kerstpakket is, weet je waarschijnlijk wel. Zo niet, hier nog een korte beschrijving. Het kerstpakket zoals we dat in Nederland kennen is vaak een doos (soms ook een mand) met lekkernijen of handige spullen. De inhoud van het kerstpakket kan erg uiteenlopen. Werkgevers kunnen de inhoud van dit pakket bepalen. Tegenwoordig is het echter ook de trend dat werknemers zelf voor een bepaald bedrag kunnen bepalen wat zij als kerstpakket willen krijgen.
Opkomst van Kerstboxen
Een andere populaire optie is een speciale box voor een kerstdiner. Deze luxe kerstbox bevat alle benodigdheden voor een exclusief 3-, 4-, of zelfs 5-gangen diner. Vaak kan je van tevoren al veel voorbereidingen treffen. Op die manier heb je er met de kerstdagen zelf amper omkijken naar. Een aanrader wanneer je origineel en lekker wilt eten met vrienden en familie.
Fiscaal aftrekbaar?
Het kerstpakket is een geschenk van de werkgever. Het is dus ook echt een cadeau Het is dan ook deels fiscaal aftrekbaar. Sommige werkgevers geven echter de voorkeur aan een kerstbonus in plaats van een kerstpakket.
Geschiedenis van het kerstpakket
Je zou het niet denken, maar de traditie van het kerstpakket is al twee eeuwen oud. Het begon in de 19e eeuw. Men ging de deuren van boeren langs om hen een prettig kerstfeest te wensen en een presentje te geven in de vorm van een voedselpakket. Ook toen zaten er al waren tussen die we tegenwoordig nog steeds tegenkomen in onze kerstpakketten. Denk aan drank, chocolade en krentenbrood. Lees ook meer over: waar komt het kerstpakket vandaan?
- De boeren deelden hun verkregen lekkers met hun personeel. Deze kregen vaak op tweede kerstdag vrij en konden samen met hun familie genieten van het lekkere eten.
- Deze traditie werd ook populair buiten het platteland. Niet alleen de werknemers, maar ook leerlingen kregen een kerstpakket. Naast het traditionele pakket van drank en eten kwamen er ook steeds meer kleine cadeautjes in de pakketten.
- In de 20e eeuw duurde deze traditie voort. Zelfs in tijden van oorlog werd er voor gezorgd dat militairen, al waren ze nog zo ver weg, een kerstpakket kregen.
- Tegenwoordig huren de meeste bedrijven een extern bedrijf in om een kerstpakket samen te stellen. Dit kunnen themapakketten zijn (zoals een Italiaans thema), maar ook bonnen/catalogi waarmee men een eigen cadeau kan uitkiezen worden steeds populairder.
Soorten kerstpakketten
Een kerstpakket heeft meestal een thema. Denk aan:
- Landenthema: bijvoorbeeld alleen producten en voedselwaren uit Italië of China.
- Huiselijk thema: een pakket vol met keukenspullen of badkamer spulletjes.
- Kleurenthema: alleen maar producten in één kleur.
- Overige thema’s: zoals een koffie- of theepakket of een luxe vleespakket van Grutto.
Toch komen de traditionele (vaak wat willekeurige) kerstpakketten ook nog steeds regelmatig voor. Deze bevatten verscheidene huishoudelijke producten. Het pakket bevat vaak zowel drank, eten en non-food zoals doucheproducten, keukenspullen of sfeerproducten (denk aan kaarsjes en versieringen). Ook de ‘eigen keus’ kerstpakketten worden steeds populairder. Deze zijn in het leven geroepen nadat het traditionele kerstpakket steeds minder populair werd.
Geef een reactie